Angstklachten behandeling bij Psycholoog Tilburg

Bang of totale angst

Bang of angstig zijn is heel gewoon. Het is gezonde reactie waarmee je jezelf scherp zet op dreigend gevaar. Gevaar van buitenaf, dat heel reëel is en waar je maar beter op voorbereid kunt zijn.

Maar; je kunt ook bang of angstig van binnen zijn. Bang om alleen gelaten te worden bijvoorbeeld of iets niet goed te doen. Ook die angst is natuurlijk en nuttig.

Soms zijn die angstklachten zo overheersend dat het niet meer gezond is. Je bent dan zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt in de kwaliteit van jouw leven. Je stelt je niet aan, je voelt het echt zo. Maar het zou fijn zijn als je dat niet hoefde te voelen.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je bent niet de enige. Psychische klachten waar angst van deel uitmaakt, komen vaak voor. Dit ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag, de grens verschuift geleidelijk. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit, staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kunnen angstklachten ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest en zo heel erg eenzaam wordt. Je schaamt je voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen. Je bent in de ban van de angst.

Wat kan Psycholoog Tilburg voor je betekenen?

In eerste instantie kijk ik naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • het vinden van de oorzaak van de angst;
  • het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
  • terugdringen van mogelijke chronische overbelasting.

Bij Psycholoog Tilburg werken we onder andere met gedragstherapie. We  leren je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen.

Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een fobie: angst voor dingen, dieren of situaties

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën:

  • hoogtevrees
  • angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • angst voor dieren, insecten en reptielen
  • angst om te spreken in het openbaar
  • vliegangst
  • angst om auto te rijden

Heb je vragen over angstklachten?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Contact

Beheerst angst je leven en ben je opzoek naar hulp? Neem telefonisch contact op via 013-2032014 of vul het contactformulier voor een kennismaking.